-->
01.04.2025 -
Eino Leinon päivää, runon ja suven päivää vietetään vuonna 2024 lauantaina 6.7. Leinon päivää on liputettu vuodesta 1992 alkaen, jolloin siitä tuli vakiintunut liputuspäivä. Kalenteriin päivä lisättiin vuonna 1998. Tänä vuonna Eino Leinon syntymästä hänen liputuspäivänään on kulunut 146 vuotta.
6. heinäkuuta
Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä
Eino Leinon syntymäpäivän liputtamista ehdotti tamperelainen näyttelijä ja lausuja Veikko Sinisalo vuonna 1991. Samalla ehdotettiin päivän lisänimeä “runon ja suven päivä”. Liputus järjestettiinkin päivän kunniaksi ensimmäisen kerran jo seuraavana vuonna 6.7.1992. Kalenteriin päivä lisättiin vuonna 1998.
Armas Einar Leopold Lönnbohm syntyi Kainuun kunnassa Paltamon Paltaniemessä Hövelin talossa 6. heinäkuuta 1878. Hänen vanhempansa olivat maanmittari Anders Lönnbohm ja Anna Emilia (os. Kyrenius). Hän oli perheensä kuopus, seitsemäs lapsi. Yhteensä lapsia Lönnbohmin perheessä oli kymmenen. Vaikka perhe oli köyhä, se oli siihen aikaan nähden sivistynyt.
Leinon vanhemmat kuolivat hänen ollessaan nuori; isä vuonna 1888 Leinon ollessa 10-vuotias ja äiti vuonna 1895, samana vuonna, kun Leino valmistui 17-vuotiaana ylioppilaaksi. Näiden menetysten uskotaan vaikuttaneen syvästi Leinon tuotantoon.
Leinolla oli herkkä runoilijan sielu, mutta hänen elämänsä oli levoton. Elämänsä aikana hän oli kolme kertaa naimisissa; 1905–1910 Freya Schoultz (tässä avioliitossa syntyi joulukuussa 1906 myös Leinon ainoaksi jäänyt lapsi, Eya Helka), 1913–1920 Aino Kajanus ja 1921–1926 Hanna Laitinen. Vaikka avioliitto Laitisen kanssa ei sujunutkaan, virallisesti he olivat aviossa Leinon kuolemaan asti. Leinolla oli myös rakastettu ja hyvä ystävä jo ensimmäisestä avioliitostaan alkaen, L. Onerva. He eivät kuitenkaan ikinä menneet naimisiin, vaikka läheisiä olivatkin. Tämä suhde aiheutti aikoinaan aikamoisia skandaaleja Suomessa. Ystävyys jatkui kuitenkin Leinon kuolemaan saakka.
Eino Leino oli jo nuorena kiinnostunut suomalaisesta runoudesta. Esikuvinaan hänellä olivat muun muassa Aleksis Kivi ja Elias Lönnrot. Leino kirjoitti runoja jo 10-vuotiaana pöytälaatikkoon. Hänen ensimmäiset runonsa julkaistiin vuonna 1890 Leinon ollessa vasta 12-vuotias hänen veljensä Antin toimittamassa Hämeen Sanomat -sanomalehdessä. Kasimir-veli ehdotti tällöin hänelle taiteilijanimeä Eino Leino. Lyseon aikana hän kirjoitti runojaan ja ajatuksiaan koulun Vasama-nimisessä lehdessä. Ensimmäinen Leinon runokokoelma, Maaliskuun lauluja, julkaistiin vuonna 1896 hänen ollessa 18-vuotias.
Leino valmistui ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta vuonna 1895 hänen ollessa 17-vuotias. Tämän jälkeen Leino muutti Helsinkiin ja samana vuonna hän kirjautui Helsingin yliopistoon. Hän suoritti joitakin kursseja, mutta tärkeä tentti, joka olisi taannut hänelle valtion tuen opiskelujen ajan, epäonnistui. Tämän jälkeen Leino keskeytti yliopiston ja alkoi panostamaan kirjoittamiseen.
Leino kirjoitti sanomalehtiin muun muassa teatteriarvosteluita ja pakinoita. Kasimir-veljensä kanssa 20-vuotias Leino perusti kulttuuriaikakauslehden Nykyaika. Lehti ei kuitenkaan menestynyt ja sen julkaisu lopetettiin vuoden jälkeen.
Vuonna 1899 21-vuotiaasta Leinosta tuli Päivälehden kulttuuriavustaja ja vuonna 1904 hänestä tuli lehden seuraajan, Helsingin Sanomien, vakituinen teatterikriitikko.
Vaikka henkilökohtaisella tasolla Leino tunnettiin ystävällisenä ja mukavana ihmisenä (tosin urbaanilegendat saattavat sanoa toista hänen rauhattoman elämäntyylinsä vuoksi), teatterikriitikon ominaisuudessa hän ei sanojaan säästellyt. Hänen kirjoittamansa kritiikit olivat usein säälimättömiä Suomalaista Teatteria johtanutta ja perustanutta Kaarlo Bergbomia kohtaan. Myöhemmin on kuitenkin huomattu, että Leinon antama kritiikki on suurelta osin osoittautunut oikeaksi.
Vuonna 1903 julkaistiin ensimmäinen osa yhdestä Leinon tärkeimmistä runokokoelmista, Helkavirsiä. Samana vuonna Leino kirjoitti myös yhden tunnetuimmista runoistaan, Nocturnen (julkaistu mm. Talviyö-runokokoelmassa vuonna 1905). Helkavirsiä-kokoelmassa Leino käsittelee kalevalaisia myyttejä uudella tavalla. Leino tunsikin Kalevalan hyvin; se oli yksi hänen innoittajansa runotuotannossaan. Vuonna 1897 Leino olikin matkustanut Karjalaan, koska hänestä oli tärkeää tutustua paremmin Suomen kansan historiaan ja syntysijoihin. Kalevala-inspiraatio näkyy myös siinä, että Leino sovelsi kalevalamittaa moniin muihinkin teoksiinsa, esimerkiksi näytelmiin.
Vuonna 1908 Leino matkusti Eurooppaan L. Onervan kanssa. Osittain matkan tarkoitus oli ainakin kääntää Danten Jumalainen näytelmä suomeksi. Leino kiersi Tukholman, Kööpenhaminan ja Keski-Euroopan kautta määränpäähän Roomaan. Roomassa hän asui noin vuoden. Tämän matkan vuoksi Rooman Sacro Cuore -kirkon vieressä olevan rakennuksen seinällä on koreillut Eino Leinon kunniaksi muistolaatta vuodesta 1971 lähtien.
Vappuna 1909 Leino palasi takaisin Suomeen. Euroopan matkalta hän toi mukanaan ainakin hänen ikoniset tavaramerkkinsä: keppi, viitta ja lierihattu.
Suomen sisällissodan päätyttyä vuonna 1918, Leinon kannatus Suomessa oli suuressa laskussa. Sodan aikaan hänen mielipiteensä oli heitellyt monarkismista tasavaltaiseen ajatteluun. Leino kirjoitti runoja, jotka olivat omistettu punaisille, kun myöhemmin hän puolestaan juhli valkoisten voittoa.
Keväällä vuonna 1921 Leino esiintyi Virossa, kun virolainen runoilija Gustav Suits ja hänen vaimonsa Aino auttoivat Leinoa. Virossa runoilija sai hyvän vastaanoton.
Elämänsä viimeisinä vuosina Leino joutui viettämään pitkiä aikoja sairaaloissa ja parantoloissa. Hän oli myös viimeiset kymmenen vuotta elänyt kiertolaisena vailla omaa kotia. Välillä hän asusteli ystäviensä luona, välillä lepokodeissa. Viimeisen elinvuotensa aikana Leino kirjoitti muistelmateoksen lapsuudestaan, Elämäni kuvakirja.
Eino Leino kuoli 10.1.1926 Nuppulinnan Riitahuhdan täysihoitolassa ollessaan vasta 47-vuotias. Leino lähti “viimeiselle matkalleen” Jokelan asemalta 12.1.1926 Helsinkiin valtion kustannuksella haudattavaksi. Vuodesta 2017 lähtien Jokelan asemalla on ollut muistolaatta runoilijamestarin muistolle.
Leino on ollut inspiraation lähteenä myös monelle muulle henkilölle, varsinkin muusikoille. Jo Leinon elinvuosien aikana hänen runojaan sävellettiin. Tuotteliaimpia säveltäjiä taitavat olla Leinon ystävät Toivo Kuula, Leevi Madetoja ja Oskar Merikanto. 1960-luvulla puolestaan Kaj Chydenius sävelsi Leinon runoja. Näitä sävellyksiä tulkitsi muun muassa Vesa-Matti Loiri.
Vuonna 2025 Eino Leinon päivää, runon ja suven päivää vietetään sunnuntaina 6.7.