Jorma on suomalainen miehen etunimi. Se on vanha ortodoksinen ristimänimi. Jorman nimipäivä on ollut suomenkielisessä almanakassa 26. kesäkuuta vuodesta 1950 asti. Aiemmin nimipäivä oli 13. syyskuuta vuodesta 1908 alkaen. Ortodoksisessa kalenterissa Jorma on kuukautta myöhemmin kuin tavallisessa nimipäiväkalenterissa, 26. heinäkuuta. Nimi on alkuaan heprean Jeremia, jonka karjalaiset ovat omaksuneet venäjästä. Vaikka Jorma on suomalainen, ortodoksista alkuperää olevan Jeremia-nimen muoto, Suomen ortodoksinen kalenteri ei yhdistä Jormaa Jeremiaan vaan Hermolaokseen, johon sillä ei kuitenkaan ole etymologista yhteyttä. Suku- ja kylännimet Jormanen ja Jormas ovat tiettävästi samaa perua kuin etunimi Jorma.lähde?
Nimet Jorma ja Kari tulivat tunnetuiksi Juhani Ahon karjalaisromaanin Panu ilmestyttyä 1897. Kirjassa esiintyy vanha Jorma-niminen tietäjä. Aho lienee ottanut nimen karjalaisesta paikannimestä Jormala. Tämän jälkeen ensimmäisiä Jormaksi nimettyjä oli Akseli Gallen-Kallelan poika Jorma Gallen-Kallela vuonna 1898. Hänet on tiettävästi nimetty Ahon romaanin mukaan.lähde?
Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan nimi Jorma on 1900-luvun alusta kesäkuuhun 2025 mennessä annettu 36 580 miehelle ja alle kymmenelle naiselle. Nimen kulta-aikaa olivat 1940–1950-luvut, jolloin nimi annettiin yli 23 000 pojalle, mikä on Suomessa väestörekisterissä olleiden Jormien kokonaismäärästä jopa yli 60 prosenttia. Sen sijaan 1970-luvun Jorma ei enää kuulunut Suomessa suosituimpien etunimien joukkoon, ja vuoden 2000 jälkeen syntyneillä nimi on jo varsin harvinainen. Sanalla jorma on nykyään nolo sivumerkitys, ja lisäksi eräjorma on käytössä haukkumanimenä tietynlaisesta konservatiivisesta miestyypistä. Toisaalta nimi on saanut hieman käyttöä myös Yhdysvalloissa, missä sen suosiota on lisännyt amerikansuomalainen rockmuusikko Jorma Kaukonen.lähde?