08.11.2024 -
Kesäkuun 18. päivä 1983 ensimmäinen amerikkalainen nainen, Sally Ride, lähetettiin avaruuteen. Ennen avaruuslentoa NASA:n miesvoittoinen insinöörikattaus joutui kuitenkin täysin uudenlaisen pulman eteen: mitä naisastronautti voisi tarvita avaruudessa?
Muistatko tämän vuonna 2020 julkaistun videon, jossa koomikko Marcia Belsky esitti kappaleen ”Proof that NASA Doesn’t Know Anything About Women”? Kappaleessa Belsky kertoo, että Sally Ride sai mukaansa viikon avaruuslennolle 100 tamponia, jotka oli sidottu yhteen naruistaan ”kuin makkarat”, jotta ne eivät leijuisi pois. Kuulostaa liian uskomattomalta ollakseen totta, mutta kappaleessa on perää. Ennen Riden avaruussukkulalentoa NASA:n insinöörit todella pohtivat, olisiko 100 tamponia sopiva määrä viikon matkalle.
Ennen Sally Ridea kaksi venäläistä avaruusmatkaajaa, Valentine Tereshkova (1963) ja Svetlana Savitskaya (1982) olivat jo käyneet avaruudessa, mutta Amerikassa naisastronautteja ei vielä ollut nähty. Vuonna 1977 astronauttien hakua kuitenkin laajennettiin ja NASA alkoi etsimään astronauttiohjelmaansa myös naisia.
Sally Ride oli vielä opiskelija nähdessään koulun lehdessä mainoksen, jossa kutsuttiin naisia hakemaan astronauttiohjelmaan. Ohjelmaan mukaan hakeneesta Ridesta tuli yksi kuudesta mukaan valitusta naisesta.
Harjoittelut kestivät useamman vuoden, joten kun Ride sai viimein tiedon siitä, että hän pääsee mukaan lennolle, hän ei ollut yllättynyt. Tähän hän oli valmistautunut. Sen sijaan hän tuskin oli täysin valmistautunut siihen, mitä hänen asemansa ensimmäisenä naisena tarkoittaisi.
Ennen Sally Riden matkaa NASA:n insinöörit eivät olleet koskaan joutuneet miettimään, millaisia henkilökohtaisia tarvikkeita naisastronautti haluaisi ottaa mukaan lennolle.
”He tiesivät, että mies haluisi sheivaustarvikkeita, mutta eivät tienneet, mitä nainen ottaisi mukaan. Suurin osa heistä oli miesinsinöörejä, joten tämä oli täysin uutta ja erilaista heille.” – Sally Ride, NASA Johnson Space Center Oral History Project
Insinöörit pohtivat muun muassa tamponien oikeaa määrää, mikä johti hulvattomaan ehdotukseen.
Muistan, kuinka insinöörit yrittivät päättää, kuinka monta tamponia yhden viikon lennolle tulisi ottaa mukaan; he kysyivät, ”Onko 100 oikea numero?” ”Ei. Se ei ole oikea numero.” He sanoivat, “No, me haluamme olla varmoja.” Minä sanoin, ”No, voitte puolittaa sen ilman mitään ongelmia.” [Naurua] – Sally Ride Oral, NASA Johnson Space Center Oral History Project
Tamponit eivät olleet kuitenkaan ainoa asia, mitä tutkijat pohtivat:
” Nasan insinöörit, heidän äärettömässä viisaudessaan, päättivät, että naisastronautit haluaisivat meikkejä – joten he suunnittelivat meikkipakkauksen.” – Sally Ride, NASA Johnson Space Center Oral History Project
Yleensä henkilökohtaiseen tarvikepakkaukseen kuuluu tuotteita, kuten saippua, hammastahna, rasva, deodorantti ja kampa, mutta vaihtoehtoiseen, naisille suunnattuun meikkipakettiin laitettiin muun muassa ripsiväri, meikinpoistoaine ja huulikiilto. Katso kuva museoon siirretystä meikkipakkauksesta täältä: Make-Up Kit, Shuttle
Voit vain kuvitella pääasiassa miehistä koostuvien insinöörien keskustelut siitä, mitä meikkipaketin tulisi sisältää. Joten he tulivat luokseni, päätellen, että minä antaisin heille neuvoja. Se oli viimeisin asia, johon halusin käyttää harjoitteluaikaani. – Sally Ride, NASA Johnson Space Center Oral History Project
Lyhyt vastaus on: ei mitään. Kuukautiskierron ja menkkojen vaikutukset ovat kuitenkin huolestuttaneet tutkijoita. On esimerkiksi pelätty, että painovoimattomuuden seurauksena kuukautisveri lähtisi nousemaan ylöspäin kehossa.
”Se oli yksi niistä asioista, joita ei voinut tietää. Moni ennusti kuukautisveren taaksepäin virtausta, ja että se pääsisi vatsalaukkuusi, saisit peritoniitin, ja kauheita asioita tapahtuisi. Kaikki naiset olivat että, ’En usko niin.’ Mutta ei sitä voinut todistaa tai kumota.” – Margharet Rhea Seddon, NASA Johnson Space Center Oral History Project
Asia päätettiin kuitenkin lopulta pitää ei-ongelmana siihen asti, kunnes siitä muodostuisi ongelma. Astronautti Margharet Rhea Seddon on kertonut, ettei tiedä, kuka ensimmäinen kuukautiset avaruudessa saanut nainen on, mutta tämä on vain todennut, että kuukautiset siellä ovat aivan samanlaiset kuin kuukautiset maassa.
Joitakin ongelmia kuukautisiin maapallon ulkopuolella kuitenkin liittyy. Esimerkiksi jätteenpoistojärjestelmä Kansainvälisen avaruuskeskuksen USA:n puolella on suunniteltu ottamaan vettä talteen virtsasta, mutta sitä ei ole suunniteltu käsittelemään kuukautisverta. Lisäksi siteet ja tamponit lisäävät kuorman kokonaispainoa sekä käsiteltävän roskan määrää. Myös itse tamponin vaihtaminen on astetta epämukavampaa kuin maassa; vettä on rajoitettu määrä ja mikropainovoimassa tamponin asettaminen on hieman erilainen kokemus. Monelle nykyiselle naisastronautille kuukautiskierron tukahduttaminen esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereillä tai pitkävaikutteisilla ehkäisyvalmisteilla saattaakin olla se miellyttävämpi ratkaisu.
NASA:n insinöörien lisäksi Sally Ride on joutunut vastamaan useisiin sukupuoleensa liittyviin kysymyksiin medialle. Hänen mielestään harjoitteluajassa pahinta oli juuri se mediapyöritys, joka hänen sukupuolestaan seurasi. Hän olisi toivonut, että yhden naisen sijaan heitä olisi lähetetty taivaalle yhtä aikaa edes kaksi, jotta mediahuomio olisi hieman jakautunut.
Sen sijaan, että media olisi kysellyt hänen taidoistaan, häneltä tivattiin kylpyhuonejärjestelyistä ja siitä, millaisia meikkejä hän aikoi ottaa mukaan. Häneltä on kysytty myös esimerkiksi itkisikö hän kohdatessaan ongelmia avaruudessa.
Sally olisi toivonut, että naisastronautti ei olisi ollut niin ihmeellinen asia: ”On sääli, että tämä on niin tärkeää. On sääli, että emme ole pidemmällä ajassa, jolloin on normaalia, että nainen lähtee avaruussukkulalennolla. Se päivä, jona tämä ei ole uutinen, tulee olemaan hyvä päivä.”
Edistystä on tapahtunut. Naisastronomien määrä on Sally Riden uran jälkeen kasvanut ja esimerkiksi vuoden 2013 luokasta 50 prosenttia oli naisia. Tämän seurauksena lokakuun 18. päivä vuonna 2019 tehtiin ensimmäinen kokonaan naisista koostuva avaruuskävely. Vaikka avaruuskävelyä ei ollut suunniteltu juuri naisten avaruuskävelyksi, on se astronautti Christina Kochin mukaan kuitenkin muistamisen arvoinen hetki historian näkökulmasta, sillä naiset eivät ole aina olleet samassa pöydässä (miesten kanssa). NASA:n mukaan tämä tarkoittaa myös sitä, että ollaan lähempänä seuraavaa merkittävää merkkipaalua: NASA:n tavoitteena on lähettää seuraava mies ja ensimmäinen nainen Kuuhun vuonna 2024.
Tosin ongelmia koetaan yhä, sillä esimerkiksi täysin naisista koostuvan avaruuskävelyn oli tarkoitus tapahtua jo aiemmin, mutta naisillle sopivia, pienempiä avaruuspukuja ei ollut tarpeeksi, joten Anne McClain vaihtoi paikkaa miespuolisen avaruuskävelijän kanssa. Lisäksi kaikista yli 500 avaruudessa käyneestä ihmisestä vain 65 on ollut tähän mennessä naisia (maaliskuuhun 2020 mennessä).
Lähteet: